2014. február 9., vasárnap

- Pályázatok 2014.02

Pályázatok vállalkozásoknak
Cégeknek, önkormányzat, alapítvány stb


Másfél milliárdos támogatás 2014-ben a hulladékgazdálkodási ágazat fejlesztésére

Összesen 1,55 milliárd forint keretösszeggel a magyarországi hulladékgazdálkodási ágazat fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez kínál vissza nem térítendő támogatást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a pályázatokat 2014. január 10-től lehet benyújtani.

A keretösszegre elsősorban mikro-, kis-, középvállalkozások, közszolgáltatást végző gazdasági társaságok, valamint helyi önkormányzati és költségvetési szervezetek pályázhatnak, amelyek az OHÜ által kidolgozott négy fejlesztési főcél - ezen belül 17 cél és 44 részcél - valamelyikében olyan projektet valósítanak meg, ami már rövid távon is a hazai hulladékhasznosítás mennyiségi és minőségi növekedését szolgálja.

A pályázati célok felölelik a jelenlegi szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás csaknem teljes vertikumát.
Az egyes projektek megvalósításához 5, 15, 75 és 250 millió forint keretösszegre lehet pályázni. A meghatározott keretösszegekkel az OHÜ azt szeretné elérni, hogy minél több piaci szereplő jusson az ágazati célokat szolgáló támogatáshoz.

Az elnyerhető támogatás mértéke az összesen elszámolható költség minimum 50, maximum 100 százaléka.

A pályázatokat január 10. és február 15.  között lehet benyújtani. Amennyiben a nyerteseknek megítélt keretösszeg a pályázati határidő lejárta előtt eléri az 1,55 milliárd forintot, úgy a pályázat újabb források bevonásáig, ideiglenesen lezárul - közölte az OHÜ.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az OHÜ által meghatározott négy fő cél megvalósítása előrelépést jelent a hazai hulladékhasznosításban, ami a növekvő európai uniós elvárások miatt is fontos. A fő célok: a szelektív és vegyes hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztése, a gumihulladékok, az elektromos és elektronikai hulladékok, valamint a különféle csomagolási hulladékok anyagában történő hasznosításának fejlesztése.

A nyertes pályázókkal szemben elvárás a megvalósuló projektek legalább két évre szóló működtetése.Közétette első 2014-es pályázati felhívásait az Európai Bizottság

Közzétette első 2014-es pályázati felhívásait az Európai Bizottság. a Horizont 2020 program keretében, amelynek célja a műszaki, tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs projektek uniós támogatása a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban.

Az összesen 79 milliárd euróból gazdálkodó program első évében, 2014-ben 7,8 milliárd eurót fordítanak olyan projektek támogatására, amelyek a bizottság szerint tucatnyi területen teszik majd jobbá az emberek életét. Egészségügyi, digitális, információs biztonsági és az úgynevezett intelligens városok megteremtése - sorolja a projektek típusait közleményében az Európai Bizottság.

"Ideje munkához látni! A Horizont 2020 által nyújtott támogatás létfontosságú az európai kutatás és innováció jövője szempontjából, hozzájárul majd a növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és az életminőség javításához" - húzta alá a bejelentéskor Máire Geoghegan-Quinn, a témáért felelős uniós biztos. Az ír politikus azt is hangsúlyozta, hogy az új tudományos programokban egyszerűbb részt venni, mint a korábbiakban, csökkent a bürokrácia, az ezzel járó adminisztráció.

A 2014-es pályázatok legtöbbjére már szerdától lehet jelentkezni, a többi év közben, folyamatosan válik majd elérhetővé - közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli közlemény arra is kitér, hogy a Horizont 2020 három pillérre épít: 3 milliárd eurót szán jövőre a tudományos kutatások támogatására, amelyből 1,7 milliárdot az Európai Kutatási Tanácson keresztül osztanak szét, 800 millió pedig a fiatal kutatókat segíti majd a Marie Curie-ösztöndíjon keresztül. Emellett 1,8 milliárd euró áll rendelkezésre 2014-ben az ipari kutatás-fejlesztés elősegítésére, a többi között a robotika, a nanotechnológia, a biotechnológia és az űrkutatás támogatására. Végül pedig 2,8 milliárd euró a társadalmi kihívások leküzdését hivatott elősegíteni. Ide tartozik a többi között a biogazdálkodás, az egészségügyi, mezőgazdasági, energiaügyi kutatások támogatása.

Közleményében a bizottság arra is kitér, hogy 2014-ben és 2015-ben 500 millió eurót kifejezetten az innovatív kis- és közepes vállalkozások támogatására fordítanak majd.


40 millió forint az agrárágazati és vidékfejlesztési civil szerveknek

A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati és vidékfejlesztési célkitűzések. A tárca, mint minden évben, 2014-ben is segítséget kíván nyújtani ezen szervezetek támogatásához az összesen 40 millió forint értékben az agrárágazati és vidékfejlesztési szervezetek számára kiírt pályázattal.

A kiírás feltételeinek megfelelő szervezetek pályázatát várják a felhívásban szereplő határidő lejártáig.


Pályázat a fenntartható mezőgazdaságért

Számos különféle területen, így a mezőgazdaságban várják a megvalósult, fenntarthatóságot, környezetvédelmet, energiamegtakarítást bemutató pályázatokat a III. Greennovációs Nagydíjra.

Idén immár harmadik alkalommal hirdetik meg a Greennovációs Nagydíjat, amelyre a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, kereskedelemben, valamint a szolgáltatói szektorokban megvalósult, kis és nagy „zöld” ötleteket, fejlesztéseket bemutató pályázatokat várják.

A nagydíjért azok a Magyarországon tevékenykedő cégek, szervezetek (önkormányzat, alapítvány stb.) indulhatnak, amelyek 2013. december 31-ig a lenti kategóriák valamelyikében kiemelkedő, a fenntartható fejlődést, illetve környezetvédelmet szolgáló teljesítményt értek el (Korábbi években elindított beruházás-fejlesztés 2013-as eredménye is pályázható) vagy ezen célok eléréséért 2013-ban valamilyen beruházást, fejlesztést indítottak el:

·         Greennovatív gyártó, termelő;
·         Greennovatív termék;
·         Greennovatív kereskedő, értékesítő;
·         Greennovatív szolgáltató;
·         Greennovatív reklámtevékenység, promóció.

A pályázat beadási határideje 2014. január 25. Egy cég több pályázati anyaggal is indulhat, de ezek mindegyikét külön kitöltött pályázati űrlappal és a nevezési szabályzat szerinti mellékletekkel lehet beadni.

Az ünnepélyes, sajtónyilvános díjátadót 2014 elején tartják. A nyertes pályázatokat szaklapok nyomtatott és online felületein is bemutatják.
Pályázat biodiverzitást erősítő LEADER-projekteknek

Egy osztrák környezetvédelmi ernyőszervezet január 20-áig vár biodiverzitással kapcsolatos LEADER-projekteket. A legjobb kezdeményezéseket a Bécsi Diplomáciai Akadémián mutatják majd be.

Az Umweltdachverband és ÖAR Regionalberatung GmbH „Biodiverzitás & LEADER” tanulmánya a biológiai sokszínűséghez kapcsolódó LEADER-kezdeményezések jelenlegi állapotára összpontosít, és olyan LEADER-projekteket igyekszik kiemelni, amelyek közvetve vagy közvetlenül a biodiverzitást, valamint a kultúrtájat helyezik a középpontba. Ehhez ilyen témájú, LEADER-támogatású projekteket várnak, amelyeket bemutathatnak a Nemzetközi Biodiverzitás és LEADER Konferencián 2014. április 3-án a Bécsi Diplomáciai Akadémián.


A pályázathoz egy rövid (nagyjából ezer karakter terjedelmű) összefoglalót kell elküldeni, amely tartalmazza a LEADER-projekt leírását és azt, hogy miért alapvető és nélkülözhetetlen a biológiai sokszínűség és a kultúrtáj szempontjából. A hat kiválasztott projektet bemutathatják szóban, a többit pedig plakátként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése